In 2009 studeerde ik af als scenograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (theatervormgeving, decor- en kostuumontwerp en theatermaker).

Theatraliteit zit voor mij in alledaagse situaties. Als ik soms om me heen kijk naar hoe wij ons als mensen bewegen, dingen doen, gewoontes hebben, moet ik daar om lachen en ben ik verbaasd. Waarom doen we wat we doen? Wie heeft er bedacht dat liggen op straat raar is? Mijn kat doet dat de hele tijd. Waarom staan we te wachten in een rij? Daar zit voor mij de theatraliteit. In alledaagse situaties. Door iets absurds toe te voegen of juist iets essentieels weg te laten krijg je een vervreemdende theatrale werking. Daarom zoek ik in mijn ontwerpen naar vervormingen en uitvergrotingen van (bijvoorbeeld) menselijke eigenschappen. Als je een object ziet met vier poten en een plat vlak, herken je dit als kruk en weet je dat je er op kunt gaan zitten. Wij als mensen hebben dat bedacht. Dit zijn diepgewortelde conventies. Het spelen met deze conventies levert interessant theater op. Deze gedachte heb ik altijd in mijn achterhoofd, in mijn onderbewuste.

Een kunstenaar waar ik veel inspiratie uit haal is Erwin Wurm. Hij speelt met deze conventies door het absurd te maken. Hij vervormt dagelijkse objecten en situaties en speelt met onze aannames. Op onderstaande foto’s zie je hem aan het werk. Op de bovenste twee foto’s voegt hij iets absurds toe aan alledaagse situaties. In de onderste twee foto’s doet hij dat abstracter, in een beeld.

M: info@geertjegeurtsen.nl // T: 06 24585548

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.